Sunday, September 26, 2010

Lyckad kurshelg

Så har vi klarat av 2010 års upplaga av UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Hållsta. Det blev lite trångt i rummen den här gången eftersom vi var hela 50 anmälda, varav ett tiotal nybörjare. De flesta deltagarna anlände redan på fredagskvällen. Lördagens program inleddes med att Clas Svahn introducerade FOI:s nya ufoansvariga, Eva Bernhardsdotter, som passade på lära sig lite nytt om ufo, särskilt vad gäller misstolkningar.

Eva Bernhardsdotter, FOI och Clas Svahn

Efter att Clas och jag presenterat UFO-Sveriges idéprogram och policy för nybörjarna fortsatte Clas med en gedigen genomgång av misstolkningar för nybörjargruppen medan jag, för fortsättarna, gick igenom de svårigheter som kan uppstå när man undersöker komplicerade kontaktfall. De fick därefter ett kontaktfall att studera i smågrupper för att slutligen redovisa hur de skulle gå tillväga vid en undersökning. UFO-Sveriges nye fältundersökare Per Eriksson berättade om ett nyligen inträffat komplicerat fall från Odensbacken som han är i färd med att undersöka.

Per Eriksson berättar om ufohändelsen i Odensbacken 

Efter att jag presenterat Arkivet för UFO-forsknings historia och utveckling för alla deltagare undfägnades vi en utsökt middag bestående av ungsbakad lax med potatis. Personalen på Hållsta, bland annat Mia och Ewalena, gjorde verkligen allt för att vi skulle trivas. De ska ha stort beröm för den utmärkta maten och servicen.

Middagen var superb

Efter middagen blev det som vanligt tipspromenad och uppsändande av ufoballonger. Det blåsiga vädret gjorde det svårt att få iväg ballongerna men fyra, fem stycken lyckades vi i alla fall få till väders, till stor förtjusning för de teve- och radioteam som var där för att dokumentera kursen. Resten av kvällen ägnades åt trivsam samvaro och diskussioner om allt mellan himmel och jord.

Inte alldeles lätt att få ufoballongen att lyfta i blåsten

Söndagen handlade mycket om vittnespsykologi där vi fick intressanta inblickar i problemet att identifera ubåtar, något som väldigt mycket påminner om att identifera ufofenomen. Clas presenterade också den nya organisationen för rapportcentralen där Tobias Lindgren blir ansvarig med fyra "gruppchefer" under sig: Kaj Hahne, Joakim Eriksson, Anders Berglund och Tage Bång.

Clas beskriver rapportcentralens nya organisation

Som helhet en intensiv och lyckad kurs där alla uttryckte sin uppskattning, både gamla ufologer och nybörjare som för första gången fick möta det glada UFO-Sverigegänget.

Ole Jonny Braenne, UFO-Norge och AFU:s Anders Liljegren hade mycket att prata om