Monday, December 28, 2009

Julhelg och kontaktfall

Så var 2009 års julhelg avklarad med som vanligt mycket god mat och dryck. Har också hunnit med lite blandad läsning. UFO-Aktuellt som kom med tomten dagen före julafton, en samlingsutgåva av Selma Lagerlöfs vackra julberättelser och så har jag börjat på On the trail of the saucer spies: UFOs and government surveillance av Nick Redfern. En bok som kom redan 2006.


För övrigt har jag hunnit bli i stort sett klar med research för avsnittet om UFO-Sveriges historia 2000-2004. Återstår bara genomgång av gamla styrelseprotokoll. Fick också en förfrågan från Ebbe Johansson och Karin i Malmö Interplanetariska Sällskap, MIS, om jag kunde hålla ett föredrag under våren. Vi enades om fredagen den 5 mars då jag kommer att prata under rubriken De gåtfulla kontaktfallen.

En i mitt tycke positiv trend i internationell ufologi är intresset för att granska de fysiska kontaktfallen med en ny blick och mera i enlighet med den tredje vägens ufologi. Nick Redferns senaste bok Contactees. A history of alien-human interaction är ett exempel. Se min recension i senaste UFO-Aktuellt. Den nyandliga ufologin koncentrerade sig på att sprida "rymdmänniskornas" budskap med hemort som Venus, Mars, Plejaderna etc. Tredje vägens ufologer ställer sig istället frågor som: finns det något bevis för att kontaktpersonen verkligen träffat någon eller några som utger sig för att vara från Venus med mera?

Det finns ett intressant citat (s. 99) i David Clarkes och Andy Roberts bok Flying Saucerers där man redogör för det tämligen absurda fallet med den engelska hemmafrun Cynthia Appleton som 1957-58 berättade att hon vid flera tillfällen mött en långhårig man som påstod sig komma från Venus. Vid ett tillfälle kom han i en stor svart bil med tonade rutor. En reporter från Sunday People frågade senare Cynthias dotter, som då var fyra år, om hon minns något av besöken. Dottern svarade att hon kommer ihåg en man med "lustigt långt hår och pälskrage." Någon besökte alltså verkligen Cynthia Appleton.

En av de första som började titta på de fysiska kontaktfallen med en annan blick var John Keel som tog kontaktpersonerna på allvar men menade att det var främlingarna som ljög om Venus etc. Med sin vanliga underfundiga humor skriver han i UFOs: Operation Trojan Horse: "Kan vi egentligen skylla på kontaktpersonerna? Antag att en märklig skivformad farkost landar på din bakgård och en lång man i silverfärgad dräkt stiger ur... När du frågar var han kommer ifrån svarar han, "jag kommer från Venus". Skulle du argumentera med honom?"

Venusian eller???

De flesta kontaktpersonerna har inte "argumenterat" med främlingarna utan godtagit att de kommer från Venus, Ganymedes, Plejaderna osv. Men det finns undantag. Enrique Castillo Rincon från Costa Rica skriver i sin bok UFOs. A great new dawn for humanity om sin kontaktupplevelser med en ovanlig distans och ifrågasättande. Han har till exempel ett kapitel som heter The Venusians, are they Venusian?

Fysiska kontaktfall av Adamskitypen har varit lite tabu att undersöka inom den seriösa ufologin. Jag välkomnar fler kritiskt granskande ufologer att ta sig an denna komplicerade sida av ufoproblematiken.

Monday, December 21, 2009

Teveinspelning och julstjärna

På förmiddagen kom tevejournalisten Lina Nordanslätt och fotografen Niklas Hjelm från 24nt till AFU för att göra en intervju. Den ska ingå i en serie med östgötaprofiler och tidigare hade man intervjuat Louise Hoffsten och dansbandet Titanix, som kom tvåa i Dansbandskampen. Någon gång framöver ska jag också till studion för en längre inspelning. Programmet sänds efter nyår.

Lina Nordanslätt och Niklas Hjelm under inspelning i AFU

Det blev en trevlig pratstund med Lina som visade sig vara både nyfiken och intresserad av ämnet. Liksom de flesta journalister blev Lina och Niklas imponerade och lite förbryllade över att världens största ufoarkiv råkar ligga i Norrköping. Hoppas inspelningen blev bra. Det är alltid ett pyssel att ta sig fram med stor kamerautrustning mellan bokhyllorna. För att inte tala om det ständiga problemet: vad ska man berätta om när det finns hur mycket som helst att förmedla om ufo som myt och gåta. Förhoppningsvis fick jag med några väsentligheter.

Granen med stjärnan (eller ufot) i toppen


När jag klädde granen igår och satte i stjärnan slog det mig att jag kanske satte upp en symbol för en gammal ufo-observation. Alla har väl läst i Matteusevangeliet 2:7 och vidare (1917 års översättning): "Då kallade Herodes hemligen till sig de vise männen och utfrågade dem noga om tiden då stjärnan hade visat sig... När de hade hört konungens ord, foro de åstad; och se, stjärnan som de hade sett i östern gick framför dem, till dess att den kom över det ställe där barnet var. Där stannade den."


Idag är det förstås omöjligt att avgöra sanningshalten i den gamla bibelberättelsen men det är onekligen en fascinerande tanke att vi kanske delvis firar en gammal ufohändelse. Alla religiösa skrifter är för övrigt fyllda med berättelser och upplevelser som idag skulle klassas som uforapporter. Fältet är fritt fram för tolkningar och många böcker har skrivits i ämnet.

Hur som helst vill jag önska alla mina bloggläsare
En riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År

Friday, December 18, 2009

Ufobloggar och sajter

När jag aktivt började engagera mig i ufofrågan 1970 var det tämligen lätt att som nybörjare orientera sig, åtminstone i den svenska litteraturen. Förutom Parthenons nyandligt inriktade ufolitteratur fanns i stort sett bara två böcker av K. Gösta Rehn. UFO-Sverige var i sin linda och UFO-information var ännu så länge en enkel, stencilerad tidskrift. Likaså GICOFF-Information från den nystartade Göteborgs Informations Center för Oidentiferade flygande Föremål.


En del engelsk ufolitteratur köpte jag och min kollega i dåvarande UFO-Södertälje, Kjell Jonsson, genom besök hos Bertil Kuhleman som hade en postorderbokhandel, Edista, Kuhlemann & Co, i källaren i sitt hem i Enebyberg utanför Stockholm. För övrigt läste jag engelska Flying Saucer Review och danska UFO-nyt. Det var med andra ord ganska lätt att följa med i ämnet i början på 1970-talet.


Kjell Jonsson köper ufoböcker hos Bertil Kuhlemann 29 augusti 1971

Idag är situationen en helt annan - på gott och ont. Internet har totalt revolutionerat kommunikation och informationsspridning. Det finns tusentals sajter och bloggar för den som är intresserad av ufo. Mycket är naturligtvis av undermålig kvalitet. Och att för nybörjaren hitta signalen i bruset är inte lätt. Jag vill försöka ge några tips på bloggar och sajter som jag själv regelbundet följer. Urvalet är naturligtvis högst subjektivt utifrån min intresseinriktning.

Av svenska sajter följer jag förstås våra egna hemsidor för UFO-Sverige och AFU. Brukar också titta in på Parthenons förlag och bokhandel ibland. När det gäller bloggar är Clas Svahns egen blogg och hans DN-blogg Märkligheter ett måste. Nykomling bland ufobloggare är UFO-Sveriges sekreterare Mats Nilsson som också har en trevlig blogg jag gärna läser.

När det gäller våra nordiska grannländer tittar jag då och då in på både SUFOIs och UFO-Norges hemsida. Utanför Norden finns en uppsjö av mer eller mindre intressanta sidor. Jag brukar hålla lite koll på de stora amerikanska organisationerna The J. Allen Hynek Center for UFO Studies och MUFON. Ett mycket bra arkiv där man i fulltext kan läsa alla MUFON UFO Journal mellan 1967-2007 har byggts upp av sajten The Black Vault.

Många ufologer har egna sajter. Regelbundet tittar jag in hos Timothy Good, Richard Dolan och Jacques Vallee. En blogg som alltid är snabb med nyheter men har ett lite konstigt namn är UFO Mystic som skrivs av bland andra Nick Redfern och Greg Bishop. Nick Redfern har nyligen kommit ut med den spännande boken Contactees. A history of alien-human interaction. En blogg som också kan vara värd att titta in på skrivs av engelsmannen David Clarke.

För den som liksom jag är intresserad av humanoid- och kontaktfall så har Albert Rosales i USA gjort en användbar sammanställning av fall år för år. Om man förmår läsa med urskiljning så kan man också studera de mer fantastiska kontaktberättelserna på Stefan Johansson sajt om kontaktpersoner samt en norsk sajt som görs av Rune Överby.

John Rimmers Magoniablog är utmärkt när det gäller recensioner av nya ufoböcker. På Magoniasajten finns också mycket annat värdefullt att läsa. Inte minst artiklar från tidskriften Magonia. Och slutligen en enorm källa till ufolitteratur och artiklar på nätet. Nämligen sajten Scribd där du kan söka på ufo och få fram mängder med texter.
Trevlig julläsning ute i stugorna.

Sunday, December 13, 2009

Adamskiaffischer och arkivarbete

Mörka och sega vinterdagar kan det vara en bra strategi att ha huvudet bland stjärnorna och fötterna på marken. Jag började dagen med att gå till Gallerix för att få två historiskt intressanta Adamskiaffischer inramade. Vi fick dom för en tid sedan av Glenn Steckling i GAF International - Adamski Foundation. Affischerna består bland annat av flera unika foton. Flera av vilka, åtminstone jag, aldrig sett förut. Silverramarna gick på 250 kronor men det får väl bli min julklapp till AFU. Nu finns affischerna att beskåda i AFU:s konferens- och lunchrum.



En stor del av dagen har jag sedan ägnat åt att försöka få lite ordning på de hundrals video och dvd som står i d-arkivet. Frustrationen över att inte hitta bland materialet gjorde att jag började med att åtminstone få lite ordning på spelfilmerna och TV-serierna med ufomotiv. Problemet är bara att jag samtidigt hittar så många spännande filmer jag inte sett eller skulle vilja se om.


En lite del av video/dvd-samlingen i AFU

Sedan återstår ett jättejobb med att få ordning på alla svenska och utländska dokumentärer, teveprogram med ufoinslag, intervjuer, inspelade riksstämmor med mera från UFO-Sverige. Någon gång hoppas jag att allt detta blir digitaliserat och lätt tillgängligt från UFO-Sveriges eller AFU:s hemsida. Någon frivillig som anmäler sig?


Kan i alla fall glädja mig åt att jag skrivit klart UFO-Sveriges historia till år 2000. Clas får en cd i morgon för att rätta och kolla igenom. Julhelgen kommer jag att ägna åt research och fortsatt skrivande vad gäller åren 2000-2004. Men några spännande sf- och ufofilmer från arkivet ska jag väl hinna med också.

Friday, December 11, 2009

Trevlig glöggfest

Idag var det dags för AFU:s årliga glöggfest. Det har blivit tradition och antalet deltagare blir fler och fler för varje år. Jag hade förberett med att köpa glögg, saffransbröd och pepparkakor. Tidigt på plats fanns Sven-Olov Svensson, Susanne och Anki Mårdh för att hjälpa till med dukning.


Anki Mårdh förebereder glöggfesten
Det blev som vanligt en trevligt tillställning där sammanlagt tolv pratglada deltagare dök upp så det blev trångt kring bordet. Under två timmar avhandlades bokstavligen allt mellan himmel och jord medan det skålades i glögg och avnjöts kaffe med dopp. Vi enades om att AFU behöver skaffa ett lite smalare konferensbord så att flera personer kan få plats utan att trängas alltför mycket. Det blir till att leta på olika second hand framöver.


Eftersom vi visste att det skulle bli trångt var vi några som började lite i förväg. Fr v Susanne, Håkan Landin, Anki Mårdh, Anders Liljegren, Sven-Olov Svensson

Patrik Carlsson, Tobias Lindgren och jag passade på att vandra över till d-arkivet och biblioteket. Både Patrik och Tobias ville låna hem lite filmer och böcker. Efter diverse letande lyckades vi hitta de eftersökta filmerna. Vilket påminner om att det är dags att försöka få ordning på alla ufofilmer, både spelfilmer och dokumentärer, som nu står i en enda röra. Ännu ett projekt bland hundra andra. Vi skulle kunna vara tjugo heltidsanställda med allt som finns att göra i AFU.


Trångt men mysigt. Fr v Carina Klöfver, Ingrid Collberg, Håkan Landin, Anki Mårdh, Anders Liljegren, Sven-Olov Svensson, Sandra Aronsson

I biblioteket är det bättre ordning och vi lyckades hitta de flesta titlar som Patrik letade efter. För den lässugne kan det vara lite frustrerande att komma ner i AFU:s bibliotek och mötas av cirka elva tusen volymer böcker. Var börja?


Patrik Carlsson (t v) och Tobias Lindgren i AFU:s bibliotek

Efter glöggfesten åkte Tobias och jag till stadsbiblioteket och åt en stadig lunch med slottsstek och potatis. Tobias kommer snart att flytta till Norrköping eftersom han fått fast jobb på Luftfartsverket. Det blir utmärkt att få ännu en aktiv ufolog stationerad i Norrköping. Välkommen till stan Tobias!

Friday, December 4, 2009

Spännande bok om kontaktfall

Kontaktfallen är en av ufologins allra mest omdiskuterade frågor. Få seriösa ufologer ägnar sig åt att undersöka kontaktfall, särskilt när det gäller påståenden om fysiska kontakter med varelser som ser ut i stort sett som vanliga jordbor. De går under beteckningen nordic aliens, felaktigt översatt i svenska Wikipedia som nordiska utomjordingar eftersom det bland seriösa ufologer alltmer ifrågasätts om det handlar om utomjordingar. Jacques Vallee och även i viss mån Timothy Good spekulerar om olika former av earthbound aliens, alltså att vi har att göra med någon form av jordiskt baserade varelser/grupper. Det är även den teori jag lyfter fram i min nya bok Främlingar på vår jord. UFO-kontakter i Sverige.

Variationer på denna teori presenteras också i en ny spännande bok Contactees. A history of human-alien interaction av den amerikanske journalisten och forteanaspecialisten Nick Redfern. Han har grävt fram en mängd nya data om flera av de klassiska kontaktpersonerna från 1950-talet, bland annat deras relationer till underrättelsetjänsten i olika länder. En mera utförlig recension av boken kommer i nästa nummer av UFO-Aktuellt.


Igår ägnade jag en del av kvällen åt att gratulera två ufologer som fyllde år. När jag ringde Ebbe Johansson i Malmö, som fyllde 80 år, hamnade jag mitt i ett livligt 80-årskalas med slammer och glada röster i bakgrunden. Fick också en trevlig pratstund med ufologen Håkan Fenander i Åseda som fyllde 63 år. Han var en av initiativtagarna till de så kallade Sydostträffarna i Småland som arrangerades mellan 1996-1998. En kombination av utställning och föredrag som lockade många ufointresserade från trakten.

Foto från Björkshultsdagen 10 augusti 1996. Fr v Håkan Fenander, Mikael G. Petersson, Dan Rosander

Håkan berättade bland annat om Björkshultsdagarna i Småland som var ett slags förspel till Sydostträffarna och sitt samarbete med Dan Rosander och Mikael G. Petersson som var medarrangörer till träffarna. Eftersom jag just nu skriver om detta i min UFO-Sverigehistorik kom informationen mycket lägligt.

Wednesday, December 2, 2009

Grattis Ebbe

Ett stort GRATTIS till Ebbe Johansson som den 3 december fyller 80 år. En trevlig artikel inför 80-årsdagen finns att läsa i Sydsvenskan Ebbe är en av svensk ufologis verkliga oldboys och var under många år ordförande i Malmö Interplanetariska Sällskap som grundades redan 1958.

Nuvarande ordförande i MIS Ragnar Olsson (t v) och Ebbe Johansson 4 september 2009


Ebbe Johansson har hållit otaliga föredrag i föreningar och studieförbund runt om i Sverige. Inte bara om ufo utan också om speleologi, astronomi och filosofi. Idag ägnar han sig också åt att filma bröllop och konserter tillsammans med särbon Karin.

Ett av många pressklipp om Ebbe Johansson i AFU


Att Ebbe är still going strong fick jag erfara i samband med mitt föredrag på MIS den 4 september i år. Han fixade med säker hand allt tekniskt i samband med föredraget och vid eftersnacket på kvällen hemma hos Ebbe och Karin var det jag som kroknade först. Ebbe hoppas bli 110 år och med hans energi och nyfikenhet på livet och alla dess gåtor blir jag inte förvånad om vi får fira hans 110-årsdag.