Friday, December 4, 2009

Spännande bok om kontaktfall

Kontaktfallen är en av ufologins allra mest omdiskuterade frågor. Få seriösa ufologer ägnar sig åt att undersöka kontaktfall, särskilt när det gäller påståenden om fysiska kontakter med varelser som ser ut i stort sett som vanliga jordbor. De går under beteckningen nordic aliens, felaktigt översatt i svenska Wikipedia som nordiska utomjordingar eftersom det bland seriösa ufologer alltmer ifrågasätts om det handlar om utomjordingar. Jacques Vallee och även i viss mån Timothy Good spekulerar om olika former av earthbound aliens, alltså att vi har att göra med någon form av jordiskt baserade varelser/grupper. Det är även den teori jag lyfter fram i min nya bok Främlingar på vår jord. UFO-kontakter i Sverige.

Variationer på denna teori presenteras också i en ny spännande bok Contactees. A history of human-alien interaction av den amerikanske journalisten och forteanaspecialisten Nick Redfern. Han har grävt fram en mängd nya data om flera av de klassiska kontaktpersonerna från 1950-talet, bland annat deras relationer till underrättelsetjänsten i olika länder. En mera utförlig recension av boken kommer i nästa nummer av UFO-Aktuellt.


Igår ägnade jag en del av kvällen åt att gratulera två ufologer som fyllde år. När jag ringde Ebbe Johansson i Malmö, som fyllde 80 år, hamnade jag mitt i ett livligt 80-årskalas med slammer och glada röster i bakgrunden. Fick också en trevlig pratstund med ufologen Håkan Fenander i Åseda som fyllde 63 år. Han var en av initiativtagarna till de så kallade Sydostträffarna i Småland som arrangerades mellan 1996-1998. En kombination av utställning och föredrag som lockade många ufointresserade från trakten.

Foto från Björkshultsdagen 10 augusti 1996. Fr v Håkan Fenander, Mikael G. Petersson, Dan Rosander

Håkan berättade bland annat om Björkshultsdagarna i Småland som var ett slags förspel till Sydostträffarna och sitt samarbete med Dan Rosander och Mikael G. Petersson som var medarrangörer till träffarna. Eftersom jag just nu skriver om detta i min UFO-Sverigehistorik kom informationen mycket lägligt.