Monday, December 28, 2009

Julhelg och kontaktfall

Så var 2009 års julhelg avklarad med som vanligt mycket god mat och dryck. Har också hunnit med lite blandad läsning. UFO-Aktuellt som kom med tomten dagen före julafton, en samlingsutgåva av Selma Lagerlöfs vackra julberättelser och så har jag börjat på On the trail of the saucer spies: UFOs and government surveillance av Nick Redfern. En bok som kom redan 2006.


För övrigt har jag hunnit bli i stort sett klar med research för avsnittet om UFO-Sveriges historia 2000-2004. Återstår bara genomgång av gamla styrelseprotokoll. Fick också en förfrågan från Ebbe Johansson och Karin i Malmö Interplanetariska Sällskap, MIS, om jag kunde hålla ett föredrag under våren. Vi enades om fredagen den 5 mars då jag kommer att prata under rubriken De gåtfulla kontaktfallen.

En i mitt tycke positiv trend i internationell ufologi är intresset för att granska de fysiska kontaktfallen med en ny blick och mera i enlighet med den tredje vägens ufologi. Nick Redferns senaste bok Contactees. A history of alien-human interaction är ett exempel. Se min recension i senaste UFO-Aktuellt. Den nyandliga ufologin koncentrerade sig på att sprida "rymdmänniskornas" budskap med hemort som Venus, Mars, Plejaderna etc. Tredje vägens ufologer ställer sig istället frågor som: finns det något bevis för att kontaktpersonen verkligen träffat någon eller några som utger sig för att vara från Venus med mera?

Det finns ett intressant citat (s. 99) i David Clarkes och Andy Roberts bok Flying Saucerers där man redogör för det tämligen absurda fallet med den engelska hemmafrun Cynthia Appleton som 1957-58 berättade att hon vid flera tillfällen mött en långhårig man som påstod sig komma från Venus. Vid ett tillfälle kom han i en stor svart bil med tonade rutor. En reporter från Sunday People frågade senare Cynthias dotter, som då var fyra år, om hon minns något av besöken. Dottern svarade att hon kommer ihåg en man med "lustigt långt hår och pälskrage." Någon besökte alltså verkligen Cynthia Appleton.

En av de första som började titta på de fysiska kontaktfallen med en annan blick var John Keel som tog kontaktpersonerna på allvar men menade att det var främlingarna som ljög om Venus etc. Med sin vanliga underfundiga humor skriver han i UFOs: Operation Trojan Horse: "Kan vi egentligen skylla på kontaktpersonerna? Antag att en märklig skivformad farkost landar på din bakgård och en lång man i silverfärgad dräkt stiger ur... När du frågar var han kommer ifrån svarar han, "jag kommer från Venus". Skulle du argumentera med honom?"

Venusian eller???

De flesta kontaktpersonerna har inte "argumenterat" med främlingarna utan godtagit att de kommer från Venus, Ganymedes, Plejaderna osv. Men det finns undantag. Enrique Castillo Rincon från Costa Rica skriver i sin bok UFOs. A great new dawn for humanity om sin kontaktupplevelser med en ovanlig distans och ifrågasättande. Han har till exempel ett kapitel som heter The Venusians, are they Venusian?

Fysiska kontaktfall av Adamskitypen har varit lite tabu att undersöka inom den seriösa ufologin. Jag välkomnar fler kritiskt granskande ufologer att ta sig an denna komplicerade sida av ufoproblematiken.