Saturday, August 1, 2009

Ufo och undervattensbaser

De senaste veckorna har både svenska och internationella media kommenterat en artikel från Russia Today av den ryske före detta officeren och ufologen Vladimir Azhazha. Enligt artikeln har man släppt en rapport från en specialenhet inom ryska flottan där det redogörs för flera märkliga möten med ufo eller snarare uso - unidentified submarine objects. Specielenheten har dokumenterat flera fall där både ryska fartyg och ubåtar konfronterats med oidentiferade undervattensfarkoster och även varelser. Det är svårt att i nuläget bedöma hur seriös informationen är men oavsett det så är det ett faktum att det finns en tydlig koppling mellan ufo och vatten.

UFO rapporteras ofta över eller i både insjöar och hav. Mycket märkliga är de svenska fall där missilformade objekt störtat i sjöar men där trots noggranna undersökningar av militären inga objekt påträffats. Flera sådana fall inträffade i Sverige 1946 till exempel det berömda Kölmjärvfallet.

Det har under många år spekulerats att ufo skulle ha baser i de stora haven. En av de första att på allvar framföra den teorin var biologen Ivan T. Sanderson i sin bok Uninvited visitors (1969). Idag vimlar det av mer eller mindre seriösa påståenden om undervattensbaser, ofta kopplade till områden i Västindien. Detta tema dyker också upp i originalartikeln från Russia Today. Där sägs: "Ocean ufos often show up wherever our or NATO´s fleets concentrate. Near Bahamas, Bermudas, Puerto Rico, they are most often seen in the deepest part of the Atlantic Ocean, in the southern part of the Bermuda triangle, and also in the Caribbean Sea."

De som har läst min nya bok Främlingar på vår jord noterar att kontaktmannen Richard Höglund påstod att han togs till en undervattensbas i Bahamas 1967. I sina böcker Alien Base (1998) och Unearthly Disclosure (2000) presenterar ufologen Timothy Good flera intressanta fall och intervjuer som tyder på okända aktiviteter under haven. Han redogör för flera kontaktfall från Puerto Rico där vittnen påstår sig blivit bortförda till en undervattensbas liknande den som Richard Höglund beskrev. Även den låg i samma område i Västindien. I Unearthly Disclosure finns ett uttalande av ufologen Jorge Martin i Puerto Rico. En officer i den amerikanska flottan berättade för Jorge Martin vid en intervju:

"Vi vet att under jorden i sydvästra delarna av Puerto Rico finns en enorm underjordisk anordning som utvidgar sig under havet så långt som till ön Mona... Det är en bas för "någonting" eller "någon" som inte kommer härifrån, det verkar vara något utomjordiskt. Vi har följt den här situationen i många år och vi vet att dom finns därnere...".

Det skall bli intressant att se om det kommer några ytterligare data om den ryska rapporten. Kanske någon av våra vänner som kan ryska har möjlighet att följa upp det hela. För dig som vill läsa mer om kopplingen mellan ufo och vatten finns den utmärkta sidan Water UFO av den amerikanske ufologen Carl Feindt.