Monday, July 6, 2009

John A. Keel död

Idag ringde Clas Svahn för att meddela det tråkiga beskedet att den amerikanske författaren, journalisten, ufologen och forteanaspecialisten John A. Keel avlidit. Han dog fredagen den 3 juli på Mount Sinai Hospital i New York City. Keel blev 79 år. Vännen och kollegan Loren Coleman har skrivit en lång och informativ minnesruna på hemsidan Cryptomundo. Vidare länkar och information går också att hitta på engelska Wikipedia. För allmänheten var John Keel kanske mest känd som författaren till The Mothman Prophecies, som var underlaget till filmen med samma namn 2002 med Richard Gere i huvudrollen.


John Keel har betytt mycket både för mig personligen och för AFU. När jag upptäckte hans böcker i början på 1970-talet var det en både utmanande och befriande läsning. Han kunde behandla svåra och ofta ganska allvarliga ämnen med en humoristisk distans som var ovanlig i genren. Och han var en vass ikonoklast inom ufologin som ifrågasatte ETI-teorin på ett skarpsinnigt och kunnigt sätt. När Anders Liljegren, Kjell Jonsson och jag grundade AFU 1973 var John Keel och Jacques Vallee våra ideologiska ledstjärnor.

Jag brevväxlade med Keel under både 1970- och 80-talen och jag hade glädjen att träffa honom när han besökte Sverige i oktober 1976. I min lilla etta i Sundbyberg samlades några ufologer för att under två dagar ventilera ufoproblematikens alla vinklar och vrår med den store ufologen från USA. Vi diskuterade bland annat främlingar-ibland-oss-temat. Keel hade genom sina fältundersökningar kommit fram till att det uppenbarligen lever främlingar i vårt samhälle som inte är människor i vanlig bemärkelse. Var dom kom ifrån och sysslade med ansåg han vara en gåta. "I would really like to get one", var hans kommentar.

Det hände alltid märkliga saker kring Keel, något han skriver om i sina böcker. För mig var det mest frustrerande att de diabilder jag tog av vårt möte skadades vid framkallningen. Något som aldrig hänt förr eller senare. Jag har fortfarande kvar brevet från AB Colorteknik i Vällingby där man förklarar att "på grund av ett maskinfel har er film skadats under framkallningen. Vi ser synnerligen allvarligt på det inträffade..." Bilderna förstördes helt eller blev halva. Men man kan nästan se den ufotårta som vi bjöd på hemma hos ufologen Åke Franzén i Bredäng.

John Keel med flickvän betraktar den ufotårta som vi bjöd på hemma hos Åke Franzen 17 okt 1976

John Keel har skrivit flera böcker som vid det här laget blivit närmast klassiker: Operation Trojan Horse (1970), Strange Creatures From Time And Space (1970), Our Haunted Planet (1971), The Mothman Prophecies (1975). Genom sina egna undersökningar och upplevelser övertygades Keel om att en stor del av de ufofenomen och de många märkliga varelser som observeras inte är utomjordiska utan istället "ultraterrestrials", det vill säga har sin hemvisst på jorden men normalt är osynliga för oss. De lurar oss och driver med oss och ligger bakom de flesta religioner och kulter. Alltså något motsvarande föreställningen om elemementalväsen i teosofin. "Ufologi är bara ett annat namn för demonologi" brukade han lite skämtsamt säga.


John Keel tog dock ufologin och ufoforskningen på största allvar. I Operation Trojan Horse skriver han: "This is not a subject for teen-agers and wild-eyed believers. It demands a cautious, comprehensive, well-financed investigation by independent, objective professionals unhampered by the petty causes of the cultists and the political machinations of the government agencies."


Det är alltid spännande och intellektuellt utmanande att läsa John Keel, även om man idag måste sätta frågetecken för en hel del av hans data och slutsatser. Ibland var han själv ganska slarvig med källorna.

Vi är många som kommer att sakna honom och jag bevarar de trevliga och inspirerande minnena av vårt möte. I mitt exemplar av Operation Trojan Horse skev han följande dedikation: "For my good friend Håkan Blomqvist - The secret to the UFOs is on page 321". Boken slutar på sidan 320. Typisk John Keel-humor. Hoppas du hittar svaret på ufogåtan i din himmel John.