Tuesday, June 23, 2009

Adjö Barken

UFO-Sveriges kurser för fältundersökare har sedan 2004 varje år hållits på natursköna Barken konferens utanför Smedjebacken. Nu meddelar Clas Svahn att vi tyvärr måste avsäga oss kurserna på Barken i fortsättningen eftersom priserna höjts med 100 procent. Det skulle innebära minst 2.400 per deltagare för en kurshelg och det är för mycket pengar för de flesta i dessa kristider. Återstår alltså att försöka hitta något bra alternativ.

Kursdeltagare på UFO-Sveriges fältundersökarkurs på Barken konferens 2005


Det är tråkigt att vi inte kan fortsätta på Barken, ett ställe som de flesta gillat. Inte minst för den goda maten. Själv minns jag från den senaste kursen 2008 den vackra vintermorgonen 1 november med sjön Barken utanför fönstret. Ett magiskt vackert julkort att vakna till.

Foto taget från mitt fönster på Barken Konferens tidigt på morgonen den 1 november 2008


När man haft kurser flera år på samma ställe vet man hur allt fungerar och det känns mera hemtamt. UFO-Sveriges fältundersökarkurser har i sig alltid varit trivsamma tillställningar med fin kamratanda och trevligt eftersnack på kvällarna. På UFO-Sveriges första kursgård Lersäter, utanför Kolsva, pratade alla om den berömda Lersätersandan. Där hölls fältundersökarkurserna mellan 1977-1995. Lersätersandan sitter förstås i var vi än hamnar men visst vore det bra och tryggt med en fast kursgård år från år.


UFO-Sveriges första kursgård Lersäter. I förgrunden UFO-Sveriges sekreterare Mats Nilsson (1995)


Det finns ingen utbildning till ufolog utan det får UFO-Sverige själva ta han om. Att undersöka ufofall på fältet kräver kunskaper i en mängd ämnen alltifrån astronomi till vittnespsykologi. Men det är spännande och en verklig utmaning att försöka hitta en förklaring till vad en observatör verkligen sett. Särskilt när det gäller komplicerade närobservationer med flera vittnen. Det är ganska få ufo-organisationer internationellt som har kurser för sina medlemmar. Men det är en väsentlig bit av en vetenskaplig och kritiskt granskande ufologi. Nu är det bara att hoppas att vi kan hitta en ny kursgård till ett hyggligt pris. Om någon har ett tips så hör av er till UFO-Sverige.