Tuesday, May 5, 2009

Media och närobservation

Nu är det en hektisk vecka med mycket planering inför riksstämman på lördag. I går var en journalist och fotograf från Norrköpings Tidningar på besök i arkivet för att göra ett reportage om AFU. Anders Liljegren och jag fanns på plats och dessutom Lena Nelly och Ingrid Collberg som fick berätta om sina arbetsuppgifter på AFU. I morgon har vi officiell pressvisning och sannolikt dyker flera mediarepresentanter upp. Det är bara att hoppas att reportagen blir hyfsat seriösa vilket man aldrig kan veta i vårt knepiga ämne.

Lena Nelly, Sven-Olov Svensson och Ingrid Collberg på AFU

I går hade jag också ett trevligt samtal med journalisten Lars Rindeskär i Borlänge. Vi diskuterade den ufo-händelse som en gammal god vän och arbetskamrat till Lars var med om i slutet på 1970-talet. Mannen i fråga och hans fru kom en vinterkväll körande på en väg i Dalarna. Plötsligt får de syn på vad de först tror är en buss som står tvärs över vägen. De kör fram och stannar cirka 25 meter framför "bussen" som visar sig vara en tefatsformad farkost som står på tre eller fyra ben. En annan bil stannar bakom paret. Plötsligt dras benen in på farkosten. De ser hur snön virvlar runt och farkosten försvinner i tomma intet. Händelsen finns beskriven i UFO-aktuellt nr 4, 2005.

Paret chockas av händelsen och vill inte prata med någon om vad de sett. Mannen nämner i förtroende för Lars Rindeskär om observationen. Han bedöms av Lars som helt seriös och tror inte på flygande tefat. Paret upplevde det hela som mycket skrämmande.

Mannen är i dag död sedan några år men hustrun vägrar fortfarande att prata om händelsen. Det här aktualiserar ett problem som ufologer ofta råkar ut för. Vittnen till närobservationer vågar eller vill inte berätta om vad de varit med om även om de får vara anonyma. Det enda som kan förändra denna situation är väl att ämnets status förändras på sikt. Men visst är det frustrerande att inte kunna undersöka och dokumentera en observation som denna.